TBMM’de bu hafta… RTÜK ve HSK üyeliklerine seçim yapılacak

“`html

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelikleri için seçim gerçekleştirecek. RTÜK için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’den birer üye seçilecek. RTÜK üyeliği seçimi, Genel Kurul’da gizli oylama usulüyle yapılacak. Toplantı yeter sayısı sağlandığında en fazla oy alan adaylar kurul için seçilmiş sayılacak.

HSK’YA 5 ÜYE SEÇİLECEK

Genel Kurul’da, HSK’ya Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’ndaki 15 aday arasından 5 üye seçimi de yapılacak.

HSK ADAYLARI KİMLER?

Kama Komisyonu’nda seçilen adaylar arasında Yargıtay’dan Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı, Hakan Yüksel, İbrahim Temir, Hakan Türkön, Ergün Şahin, Seyfi Han ve Şerafettin Saka ile Danıştay’dan Aysel Demirel, Cengiz Aydemir, Kemal Açıkgöz ve avukatlar Alişan Tiryaki, Hasan Oğuz Altınkaynak, Figen Şaştım bulunmaktadır.

Bu adaylar için, her bir üye için gizli oylama yapılacak. İlk oylamada üye sayısının üçte iki çoğunluğu gerekliyken, bu oylamanın sonuçsuz kalması halinde ikinci oylamada beşte üç çoğunluk sağlanması zorunludur. İkinci oylamada sonuç çıkmazsa, en fazla oyu alan iki aday arasında kura ile belirleme yapılacaktır. Seçilecek HSK üyeleri görevlerine 4 yıl devam edecek.

Bu hafta içinde TBMM Genel Kurulu’nda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine de devam edilmesi bekleniyor. Teklifin ilk 10 maddesi ise geçtiğimiz hafta onaylanmıştı.

Teklif çerçevesinde, Devlet Memurları Kanunu’nda yapılacak değişiklikler ile, kamu kurum ve kuruluşları aracılığıyla yapılacak alımlar için 35 yaş sınırı da getiriliyor.

Ayrıca, Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nda da düzenlemeler yapılması öngörülüyor. Buna göre, TRT Yönetim Kurulu, kurumun hedeflerine uygun şekilde, özel hukuk hükümlerine tabi şirketler kurabileceği gibi yerli ve yabancı gerçek veya tüzel kişilerle ortaklık da oluşturabilecektir.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA YENİ KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

Plan ve Bütçe Komisyonu da AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Teklifi ele alacak. Bu teklif, Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı KHK’nin bazı maddelerini iptal etmesinin ardından hazırlanan düzenlemeleri içeriyor.

Önerilen değişiklikler arasında, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle, kuvvet komutanlıklarında rütbe karşılama oranlarındaki uyumsuzluklar sebebiyle personel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla rütbe bekleme sürelerinin Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından disiplinsizlik nedeniyle teğmen ve albay rütbeleri arasındaki subayların uzaklaştırılması öngörülüyor.

NÜFUSU 2 BİNİN ALTINA DÜŞEN BELEDİYELER KÖYE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, yerleşim yerlerinde belediye kurulmasına ilişkin dosyalar, ilgili ilin valisi tarafından görüşleriyle birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak ve uygun görülmesi durumunda belediye kurulumuna izin verilecektir. Nüfusu 5 binin üzerinde olan yerleşim yerlerinde de yeni belediyeler kurulabilecektir.

Mevcut nüfus durumlarına bağlı olarak, nüfusu 50 bin ve üzeri belediyenin sınırına 5 bin metreden daha yakın olan belediyelerin tüzel kişilikleri, imar düzeni gereği kaldırılacak ve mevcut köyler de belediyeye dahil edilecektir. Ayrıca, nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler köy statüsüne geçirecektir.

Belediyelerin ve köylerin tüzel kişilikleri, ilk mahalli idare seçimlerine kadar süreli olarak devam edecek olup, yeni nazım planı ve uygulama projeleri, birleşme tarihinden itibaren güncellenmeyecek. Var olan planlarda yapılan zorunlu değişiklik ve diğer imar uygulamaları, katıldıkları belediyenin görüşü alınarak yapılacaktır.

ÖĞRENCİLERE ÖZEL BARINMA HİZMETİ VEREN KURUMLAR

Öğrencilere özel barınma hizmeti sunan kurumlar hakkında düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu’ndaki ilgili izin şartları, öğrenci barınma hizmeti veren kurumlar için geçerli olmayacak.
Öğrenciler için barınma hizmeti sağlayan bu kurumlar, açılış izni ve çalışma ruhsatı alacaklar. Ortaokul ve ortaöğrenim seviyesinde Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğrenim düzeyinde ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yetkileri valiliklere devredilebilecek. Bu süreçlerin usul ve esasları yönetmelikle belirlenecek.
Yükseköğretim Kurulu Üyeliklerine Atama
Teklif, Yükseköğretim Kanunu’nda da değişiklikleri içeriyor. Yükseköğretim Kurulu, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Kurul, profesörler ve üst düzey devlet görevlileri arasından seçilecek toplamda 21 üyeden oluşacak. Üyelik için belirlenen adayların atanmaması durumunda, Cumhurbaşkanı doğrudan atama gerçekleştirebilecektir.

SENDİKA VE KONFEDERASYONLAR, DERNEK VE VAKIFLARA AYNI VE NAKDİ YARDIM YAPABİLECEK

Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nda yapılacak düzenlemenin bir parçası olarak sendika ve konfederasyonlar, doğal afet durumlarında, üye şartı aranmaksızın nakit yardım yapabilecek ve kamu yararına faaliyet gösteren derneklere ve vakıflara destek verebilecektir.

ZİRAİ DON OLAYINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU TOPLANTISI

Son dönemlerde Türkiye’de pek çok ilde meydana gelen don olayları üzerine oluşturulan Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, çalışmalarına başlayacak. Komisyon, salı günü çalışma usul ve takvimini belirleyecek.
Ayrıca, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu, salı günü Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2021-2022 yılı hesaplarını masaya yatıracak. Çarşamba günü ise Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri ve İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu hesapları değerlendirilecektir.
TBMM’de, salı ve çarşamba günleri siyasi partilerin grup toplantıları düzenlenmesi öngörülmektedir.

“`

Related Posts

Büyük İzmir mitingine saatler kaldı: Özgür Özel’den yurttaşlara çağrı!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in çağrısıyla düzenlenen kent mitingleri kapsamında yarın İzmir’de “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi yapılacak. Özel miting öncesi yaptığı çağrıda, “Bu milletin sesini, Gündoğdu Meydanı’ndan tüm dünyaya duyuracağız!” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek’ten ‘İngiltere’ haberine tepki: ‘Batmanlı hemşerimle Londra’da ziyaretime gelmiş kişiyi tanımıyorum’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Bakan Şimşek “Akıl ve gerçek dışı saldırıların sonuca ulaşamayacağı bilinmelidir” dedi. Şimşek, “Batmanlı hemşerimle Londra’da ziyaretime gelmiş kişiyi tanımıyorum” açıklamasını yaptı.

Eski sevgilisini ve kardeşini vurdu, linçten son anda kurtuldu

Kütahya’da İbrahim K. (60), iddiaya göre bir dönem gönül ilişkisi yaşadığı komşusu Sevim A. (65) ve kardeşi Hüseyin A.’yı (50) çıkan tartışmada tabanca ile vurdu. Yaralanan 2 kardeş hastaneye kaldırılırken, yakınları tarafından darbedilen İbrahim K. ise gözaltına alındı.

Papa 14. Leo göreve başladı

Katoliklerin ruhani liderliğine ve Vatikan Devlet Başkanlığına 8 Mayıs’taki papalık seçim sürecinde seçilen Papa 14. Leo için bugün Vatikan’da papalık görevine başlama töreni yapıldı. Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından Vatikan’da …

Eurovision 2025’in kazananı belli oldu: Gözyaşlarını tutamadı!

İsveç’in Basel kentin ev sahipliğinde 69’uncusu düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nın finali 26 ülkenin katılımıyla yapıldı. Sahneye 4’üncü sırada çıkan İsrail temsilcisi Yuval Raphael, şarkısını seslendirdiği sırada seyircilerden yuhalama …

Güney Afrika’da eğlence mekanına saldırı

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusundaki Durban şehrinde bir eğlence mekanına düzenlenen silahlı saldırıda 8 kişi yaşamını yitirdi. Saldırının, ülkenin yüksek suç oranlarına dikkat çeken yeni bir örnek olduğu belirtiliyor.