Nedir mineral raporu: Çin’in hakimiyeti ABD savunma sanayisini tehdit ediyor

Amerika’nın Silah Sistemleri Çin’den Temin Edilen Minerallere Dayanıyor

Govini tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin’in ihracatını kısıtladığı galyum, germanyum, tungsten ve tellür gibi kritik mineraller, Amerika’nın silah sistemlerinin yüzde 78’inde kullanılıyor.

Raporda, Amerikan savunma sanayisinin ürettiği 1900 silah sisteminin incelendiği ve bu sistemlerde kullanılan kritik minerallerin büyük çoğunluğunun Çin’den tedarik edildiği belirtildi.

Özellikle savunma sanayisinde kullanılan germanyumun yüzde 82,4’ünün, tellürün yüzde 91,2’sinin Çin’den sağlandığı vurgulandı. Ayrıca, antimuanın sadece yüzde 19’unun Çin dışından temin edilebildiği ifade edildi.

Rapora göre, askeri donanımlarda bahsi geçen minerallere olan bağımlılık Deniz Piyadeleri’nde yüzde 61,7’ye, donanmada ise yüzde 91,6’ya kadar çıkabilmektedir. Bu durumun, savunma sanayi tedarik zincirlerinin siyasi ve ekonomik pazarlıklarda koz olarak kullanılmasının yanı sıra maliyetleri artırarak üretim takvimlerini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca, F-35 savaş uçaklarının füze uyarı sistemi için kızıl ötesi odak düzlemi dizilerinde antimuan, AN/SPY-6 radarlarının yapımında galyum, nükleer serpinti algılama sistemleri ve Javelin füzelerinin kızılötesi optiklerinde germanyum, zırh delici tank mühimmatında tungsten, RQ-21 Blackjack insansız hava araçlarının termoelektrik jeneratörlerinde tellür kullanıldığı belirtildi.

ABD, ÇİN’E TEMELDEN BAĞIMLI DURUMDA

Raporda, Çin’in ihracat kontrolü getirdiği 5 kritik mineralin savunma sanayisinde kullanımının son 15 yılda yüzde 23,2 arttığına ve ABD’nin silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e büyük ölçüde bağımlı olduğuna işaret edildi.

Raporda yer alan şu ifade dikkat çekti: “Çin’in kritik minerallere yönelik ihracat yasakları ve kısıtlamaları, bilinen bir sırrı ifşa etti; siyasi söylemlere rağmen ABD, silah sistemlerinin temel bileşenleri için Çin’e temelden bağımlı durumda.”

Raporda, Çin kaynaklı bu sınamaya karşı yerel üretim kapasitelerinin artırılması ve stratejik stokların genişletilmesi önerisinde bulunuldu.

TRUMP’A KARŞILIK OLARAK NADİR ELEMENT İHRACATINA KONTROL GETİRİLDİ

Çin, ABD’nin çip sektörü başta olmak üzere uyguladığı kısıtlamalara karşılık olarak galyum, germanyum, antimuan ve tarife artışlarına karşı tungsten, tellür, bizmut, molibden ve indiyum ihracatına kontrol getirdi.

Pekin yönetimi, ABD’nin “karşılıklı tarifeler” kapsamındaki tarife artışına karşı da samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosyum, lütesyum, skandiyum, itriyum ve alaşımlarının yer aldığı 7 kategoride nadir toprak elementini ihracat kontrol listesine aldı.

17 grup nadir toprak elementinin yaklaşık yüzde 90’ını üreten Çin, ihracat kısıtlamasıyla bu alandaki küresel hakimiyetini artırmayı hedefliyor.

Related Posts

İşte 15 dakikada iş kurabileceğiniz Avrupa ülkeleri: Vergi çok düşük

Avrupa’da iş kurma hayali olanlar için uzmanlar en uygun ülkeleri sıraladı. Bu ülkelerin sunduğu fırsatlar girişimcilerin önünü açıyor.

Özgür Özel: Bu düzeni değiştirmeye kararlıyız

Özel, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajında Türkiye’deki çiftçilerin yalnız bırakıldığını söyledi.

Şaraa ve Trump Riyad’da görüştü

Şaraa ve Trump, Riyad’daki Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi zirvesinde görüştü.

Fatih Erbakan’dan PKK’nin feshiyle ilgili 10 soru: İktidara seslendi

YRP lideri Fatih Erbakan, PKK’nin kendini feshetmesiyle ilgili iktidara 10 soru yöneltti. Kaygı ve endişelerini dile getirdiklerini belirten Erbakan, ‘yeni anayasa’ tartışmalarını da gündeme taşıdı.

Muharrem İnce’den PKK’nin ‘fesih’ kararı sonrası sert tepki: ‘Kapalı kapılar ardında ne konuştunuz?’

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, terör örgütü PKK’nin fesih ve silah bırakma kararının ardından yaptığı değerlendirmede, “Herkesten fazla terörün bitmesini ve barış ikliminin gelmesini istiyoruz. Ancak kapalı kapılar ardında kiminle, neyin pazarlığını yaptınız? Bunu bilmek hakkımız. On binlerce vatan evladının kanı yerdeyken; şehitlerimizin hatırasını, Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter yapısını, Lozan’ı hangi çıkarlar uğruna masaya sürdünüz” diye sordu.

Bu sabahki deprem hatırlattı: İstanbul’un kabusu iki uyuyan fay!

Prof. Dr. Taymaz, İstanbul’da meydana gelen son depremin Marmara’da beklenen büyük depremle ilişkili olmadığını belirtti. Yeşilköy-Bakırköy açıklarından başlayıp Çınarcık’a uzanan iki fay koluna dikkat çeken Taymaz, bu bölgeleri “sessiz zon” yani “uyuyan fay” olarak tanımladı. Bu fayların tetiklenmesi durumunda uzun süredir beklenen büyük Marmara depreminin gerçekleşebileceğini vurguladı.