CHP’li Yalçın Karatepe: Ekonomi yönetimine kalırsa ücretler açlık sınırı altında kalmaya devam edecek

Ekonomi Uzmanlarından Asgari Ücret Açıklamaları

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamaların ardından gündemdeki konular arasında yer alan asgari ücret ve enflasyonla ilgili olarak uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. Yayınlanan rapora göre, yılın ilk dört ayında emek gelirlerinde en az 176 milyar 600 milyon lira erime meydana geldi. Bu kayıplar üzerine açıklamalarda bulunan uzmanlar, ekonomik iyileşmenin önemine dikkat çekti.

‘Makro Ekonomik Veriler Enflasyonda İyileşme Gösteriyor’

Bakan Işıkhan’ın açıklamalarıyla ilgili konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Yalçın Karatepe, asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılması gereken zamlara vurgu yaparak, ekonomik dengenin korunması gerektiğini belirtti. Karatepe, Bakan Işıkhan’ın enflasyonda yaşanan iyileşmenin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bu konuda atılması gereken adımları sıraladı.

‘Enflasyon Oranları Değerlendirilmeli’

İktisatçı Prof. Murat Birdal, enflasyon oranlarının yüzde 30’un üzerine çıktığı durumlarda asgari ücrette revizyon yapılması gerektiğini vurguladı. Birdal, Türkiye’nin ekonomik durumunu etkileyen faktörleri detaylı bir şekilde inceleyerek, gelecek döneme ilişkin beklentilerini paylaştı. Enflasyonun belirsizliğini artıran etmenlerin önemine vurgu yapan Birdal, sendikaların rolünü de değerlendirdi.

‘Alım Gücünün Azalmasının Nedenleri’

İktisatçı Prof. Sinan Alçın, yurttaşların alım gücünün azalmasının temel nedenlerinden birinin devletin bütçe açıklarını kapatma çabası olduğunu belirtti. Yurttaşların satın alma gücünü etkileyen enflasyon vergisine dikkat çeken Alçın, enflasyonun gerçekçi bir şekilde hesaplanmamasının ekonomik sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Şişecam’da grev eşiğinden dönüldü: Toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Petrol-İş Sendikası ile Şişecam arasında 2025-2026 dönemini kapsayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 14 Mayıs’ta başlayacak grev kararının ardından hızlanan müzakerelerde talepler karşılık buldu, taraflar el sıkıştı.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD’nin ticaret müzakerelerine ilişkin olumlu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, küresel piyasalar ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası kararı sonrasında pozitif bir seyir izliyor.

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …

Merkez Bankası’nın rezervleri açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir