Bilim insanları, hastalara ipekle sarılmış ilaçlar vermek istiyor

Tayland’da Biyomedikal Araştırmacılar, İpeğin Yeni Kullanım Alanlarını Keşfetti

Tayland uzun yıllardır en büyük ipek kumaş ihracatçılarından biri olarak biliniyor. Ancak Chulalongkorn Üniversitesi’nde biyomedikal araştırmacılar, ipek liflerinin vücuda ilaç taşımak için ideal bir seçenek olduğunu keşfettiler.

Yutulan kapsüllerden cilde yapıştırılan bantlara kadar birçok ilaç teslim yöntemi bulunmasına rağmen, ipek fibroini, ilacın vücuda yavaş salınımını sağlayarak keselerde kapsülleme için ideal bir seçenek olabilir. Bu keşif, Chulalongkorn Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Araştırma Merkezi Müdürü Juthamas Ratanavaraporn tarafından ifade ediliyor.

Ratanavaraporn’a göre, ipek fibroini, kademeli ilaç salınımı ile genel doz ve yan etki riskini azaltarak vücuda uygun miktarlarda ilaç verme konusunda oldukça etkili olabilir.

17 yıldan fazla süredir ipek üzerinde çalışan Ratanavaraporn, 2021’de kurdukları EngineLife adlı girişimle araştırmalarını ticarileştiriyor. Şirketleri, cilt yoluyla verilen uykusuzluk ilacı gibi ürünler geliştiriyor ve pazara sürüyor.

İpek fibroini, biyomedikal alanda diğer malzemelere göre daha az yan etki riski taşıması ve güçlü yapısıyla dikkat çekiyor. Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nden araştırmacılar, ipeği “malzeme dünyasının bukalemunu” olarak tanımlıyor ve tıpta farklı kullanım alanlarına sahip olduğunu belirtiyor.

İpek fibroini, tıbbi alanda dayanıklılığı ve esnekliği sayesinde çok yönlü kullanım imkanları sunarken, kalitesini standartlaştırmak için çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. EngineLife, ipeğin kalitesini sağlamak için farklı çiftçilik süreçlerini deneyerek istikrarlı bir üretim sağlamaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir