Bel ve sırt ağrınızın altında yatan gizli tehlike

Skolyoz Hakkında Doç. Dr. Kaya’dan Uyarı: Erken Teşhis Hayati Önem Taşıyor

Omurga uzmanı Doç. Dr. Kaya, omurgada yana doğru eğrilik olarak tanımlanan skolyozun sadece ergenlik döneminde değil, her yaşta görülebilen ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Skolyozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Kaya, özellikle cerrahi müdahale gerektiren durumlarda zaman kaybının ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Skolyozun ilerleyen aşamalarda solunum fonksiyonlarından iç organlara kadar birçok sistemi olumsuz etkileyebileceğine de değinen Kaya, hastalığın ciddiyetine dikkat çekti.

Kaya, “Erken teşhis her zaman önemlidir, ancak özellikle 40 derece üzerindeki eğriliği olan hastalarda cerrahi müdahale, hastaların bedensel algısını düzeltebilir ve yaşam kalitesini belirgin şekilde artırabilir. Gelişen teknolojiler sayesinde skolyoz ameliyatları hem daha güvenli hem de daha hızlı iyileşme süreci sunmaktadır” dedi.

“Hastanın Tüm Yaşam Kalitesini Olumlu Yönde Etkiliyor”

Skolyozun genellikle “ergenlik çağında ortaya çıktığı”na dair yaygın bir kanı olduğunu belirten Kaya, ancak yetişkin yaş grubunda da sıkça rastlanan bir hastalık olduğunu vurguladı. Özellikle dejeneratif skolyozun yaşla birlikte omurga eğriliğinin arttığına dikkat çeken Kaya, yaşlı bireylerde skolyozun bel ağrısı, duruş bozukluğu ve yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade etti.

Skolyozun genellikle sinsi seyrettiğini ve erken dönemde belirti vermediğini belirten Kaya, çocuklarda omuz asimetrisi, sırt kamburluğu veya dengesiz duruş gibi belirtiler fark edildiğinde uzman bir hekime başvurulması gerektiğini belirtti.

Skolyoz cerrahisinin halk arasında korkutucu bir müdahale olarak algılandığını ancak modern tekniklerle bu ameliyatların güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Kaya, hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları ağrılardan kurtulduklarını, daha dik durduklarını ve günlük aktivitelerini rahatça yapabildiklerini söyledi. Doğru zamanda, uygun cerrahi müdahalelerin hastanın tüm yaşam kalitesini olumlu yönde etkilediğine dikkat çekti.

Related Posts

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıkların Alzheimer riskini doğrudan etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, yaşam tarzı değişiklikleriyle demans riskini yaklaşık yüzde 45 oranında azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli