Alzheimer riskini azaltmak mümkün

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede: Kronik Hastalıklar Beyin Sağlığını da Etkiliyor

Sağlık Bakanlığı’nın diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi rahatsızlıklara yönelik önleme ve farkındalık çalışmaları Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede tarafından değerlendirildi. Tatlıdede, bu kronik hastalıkların sadece kalp ve damar sağlığını değil aynı zamanda beyin sağlığını ve Alzheimer riskini de etkilediğini belirtti.

Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Daimi Komisyonu raporuna atıfta bulunan Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol (LDL), sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketiminin kontrol altına alınarak demans riskinin yüzde 14 azaltılabileceğini vurguladı.

Tatlıdede, damar sağlığımızı koruyan faktörlerin beyin sağlığı açısından önemli olduğunu ve görme, duyma kayıplarının tedavisinin demans riskini yüzde 9 azaltabileceğini söyledi. Ayrıca, izole olmamak, sosyalleşmeyi artırmak ve depresyon varsa tedavi ettirmenin de riski yüzde 8 azaltabileceğini belirtti.

Aktif Bir Yaşam, Sağlıklı Beyin

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, obeziteyi azaltmak ve düzenli egzersiz yapmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu söylerken, hava kalitesinin de etkili olduğunu dile getirdi. Temiz hava solumanın beyin sağlığı için kritik olduğunu belirten Tatlıdede, beyin sağlığını korumak için kafa travmalarından da kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Beyninize Yapacağınız Her Yatırım Değerli

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, eğitim süresinin demans riskini azalttığını ve zihinsel olarak aktif kalmak gerektiğini söyledi. Yeni bir dil veya müzik aleti öğrenmenin hastalığın ortaya çıkmasını geciktirebileceğini vurgulayan Tatlıdede, beyne yapılan yatırımların beyin fonksiyonlarını koruduğunu ve hastalıkla baş etmede yardımcı olduğunu belirtti.

Yapay Zeka, Beyni Geliştirir, Yanlış Kullanımı Tembelleştirir

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini azaltabileceğini ancak yapay zekanın doğru kullanımının önemli olduğunu belirtti. Kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinin beyinde etkili olduğunu vurgulayan Tatlıdede, bireylerin kendi öğrenme tarzına uygun egzersizlerle beyinde etkin anlama, öğrenme ve hatırlama yeteneğinin artabileceğini belirtti.

“Beyninizi Genç Tutmak Sizin Elinizde”

Yaşlanma sürecinin bireyler arasında farklılık gösterdiğini ve beynin iyi yaşlanması için bazı faktörlerin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, sosyal ilişkilerin güçlü olması, sürekli yeni şeyler öğrenme, fiziksel aktivitelerde bulunmanın beyin sağlığı için önemli olduğunu dile getirdi. Beyninizi genç tutmanın mümkün olduğunu belirten Tatlıdede, “Süper yaşlı” olarak adlandırılan kişilerin beyinlerinin orta yaş seviyesinde fonksiyon gösterdiğini söyledi.

Related Posts

İdrar şikayetiyle gitti testisinden dev tümör çıktı!

Kahramanmaraş’ta bir hasta, idrar şikâyetiyle başvurduğu hastanede yapılan muayene sonucu testisinde 20 santimetrelik tümörle karşılaştı. Tümör, yapılan ameliyat ile hastadan alındı. Uzmanlar, geç kalınan bu tür vakaların önlenmesi için erkeklerin kendilerini düzenli olarak muayene etmeleri ve utanmadan doktora başvurmaları gerektiğini söylüyor.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Göz tansiyonu sinsi tehlike: Erken teşhis hayati önemde

Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, genellikle hiçbir belirti vermeden ilerleyen ve erken teşhis edilmediğinde kalıcı görme kaybına yol açabilen sinsi bir hastalık olarak biliniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Sait Günerigök, “Glokom genellikle yavaş ve sinsi seyreder. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi yaptırmak, özellikle risk grubundaki bireyler için hayati önem taşır” dedi.

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

İğneyle zayıflamak yetmedi Üstüne hücresel gençlik aşısı

Obezite iğneleriyle kilo verenler şimdi yeni bir enjeksiyonun peşinde: NAD+ iğnesinin vaadi büyük: Kilo koruma, yaşlanma yavaşlatma, hücresel enerji artışı. Hollywood yıldızları, CEO’lar ve biyohacker’lar şimdiden kullanıyor. Peki NAD gerçekten işe yarıyor mu, yoksa yeni bir pazarlama mı?