Salmonella Tehlikesi Artıyor!

Gıda Güvenliği ve Hijyen Kurallarıyla Salmonella Bakterisi Tehlikesine Karşı Dikkat!

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, sıcaklığın yükselmesiyle yaygınlaşan Salmonella bakterisi tehlikesine dikkat çekiyor. Gıda güvenliği ve hijyen kurallarının önemi üzerine açıklamalarda bulunan Dr. Öztürk, yaz aylarında piknik ve açık hava etkinliklerinde besin zehirlenmelerine neden olan bu bakteriye karşı uyarılarda bulundu.

Salmonella, özellikle yaz mevsiminde gıda zehirlenmelerinin en yaygın sebeplerinden biridir ve sıcak havalarda daha sık görülmektedir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öztürk, bu bakterinin 2 binden fazla alt türünün bulunduğunu ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına yol açtığını belirtiyor.

Salmonella bakterisinin bulaşma yolları hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, özellikle sıcak ve nemli ortamları seven bu bakterinin çürümüş veya yeterince pişirilmemiş besinlerde hızla çoğaldığını vurguluyor. Bu bakterinin genellikle enfekte olmuş eller aracılığıyla veya kontamine olmuş gıdalar yoluyla insanlara bulaştığını söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin genellikle 2 ila 3 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.

Enfeksiyon durumunda hastalarda bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görüldüğünü belirten Dr. Öztürk, özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğini ifade ediyor.

Uzman Dr. Öztürk, kaynağı belirsiz suların tüketilmemesi, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtanın iyi pişirilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, kişisel hijyenin de büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Ellerin yemek öncesi ve sonrası, tuvalet sonrası mutlaka yıkanması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztürk, ayrıca kesme tahtalarının ve gıdaların uygun şekilde saklanmasının da hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca Dr. Öztürk, Salmonella’nın evde de bulaşma riskinin yüksek olduğunu ve çiğ etle temas eden yüzeylerin iyi temizlenmediği takdirde bakterinin yayılma riskinin arttığını belirtiyor. Son olarak, sebzeler, meyveler, baharatlar ve çerezlerin de kontamine olabileceğini hatırlatan Dr. Öztürk, gıda güvenliğine her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Parası olan altına değil, O’na koştu

Ticaretten diplomasiye uzanan gerginliklere yaz arası verilmesiyle altın fiyatları dar bir aralıkta sıkışırken, ekonomistler son dönemin yıldızı gümüşteki yükselişin devam edebileceğini düşünüyor.

Fotoğraflar sızdırıldı: İşte yeni Tesla Model YL!

Yeni Model YL’de üç sırada altı koltuk, yani üç sıranın her birinde iki koltuk bulunuyor. Üreticiler, MIIT’nin yeni modelleri tanıtmasını sabırsızlıkla bekliyor ve ardından fotoğraflar genellikle gerçek tanıtımdan önce medyada yer alıyor …

Sarıgöl’de Üzüm Bağları Korunuyor

Sarıgöl Ovası’nda üzüm bağları dolu tülleriyle korunurken, üreticilere kredi desteği sağlanıyor.

Spot piyasada doğal gaz fiyatları- 19.07.2025

Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 14 bin 471 lira 50 kuruş olarak belirlendi.

Samsun’da Dolandırıcılık: 123 Bin TL Kaybetti

Mehmet Dege, sosyal medya üzerinden karavan alımında dolandırıldığını savcılığa bildirdi.

Üreticiye dev destek! Proje limiti 1.2 milyon TL

Ardahan’da Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen projelerle üretim desteklenmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde, küçükbaş hayvancılığını desteklemek amacıyla hayata geçirilen “Köyümde Yaşamak İçin Bir …