Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı



Ekonomideki Sorunlar Şirketleri Çıkmaza Soktu

Ekonomideki Sıkıntılar Nedeniyle Şirketler Konkordato ve İflas Kararları Aldı

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, birçok şirketi olumsuz etkiledi. Finansman sorunları, nakit akışındaki dengesizlikler ve iç talepteki daralma gibi nedenlerle mali zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, konkordato başvurularında bulundu. Konkordato Takip’in verilerine göre, yılın ilk yarısında konkordato başvuruları ve iflas kararları, geçen yıla göre iki katına çıktı.

İlk altı ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, bir önceki yıla göre %108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı alan firma sayısı ise %236 artışla 822 oldu. Reddedilen konkordato talebi sayısı ise %95 artarak 333’e yükseldi.

İflas kararlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu dönemde iflas kararı alan şirket sayısı %101 yükselerek 553’e çıktı.

Bireysel Borçlarda Artış Yaşandı

Son bir habere göre; sadece haziran ayında 292 geçici mühlet ve 132 kesin mühlet kararı alındı. Ayrıca 91 konkordato başvurusu reddedilirken, 19 şirket iflas kararıyla karşı karşıya kaldı. Kriz sadece şirketleri değil, bireyleri de etkiliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verilerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 1 Temmuz 2025 itibarıyla 23 milyon 854 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana dosya sayısındaki artış 4 milyon 978 bin oldu. 1 Temmuz’da ise sadece bir günde 30 bine yakın yeni dosya oluşturuldu.

İSO 500 Listesinde de Konkordato Alan Şirketler Var

7,2 milyar TL ciro ile “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik, finansal zorluklar nedeniyle konkordato talep eden şirketler arasında yer aldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortaklarına 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirketin borcu ise 3,6 milyar TL ve 400’den fazla çalışanı bulunuyor.

Bursa merkezli yatak üreticisi Astin Yatak da finansal kriz sebebiyle konkordato ilan etti. Ayrıca Türkiye genelinde şubeleri bulunan ünlü döner zinciri Ekrem Coşkun ile 38 yıllık Aspells Deri de geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer almaktadır.



Related Posts

Son dakika: Memur ve emekliler merakla bekliyordu: Enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu.

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

Ne hazine: Dünyanın en büyük McLaren koleksiyonu satışta

McLaren’in uzun süreli ortak sahibi ve yükselişindeki kilit figürlerden biri olan merhum Mansour Ojjeh’e ait otomobil koleksiyonu satışa sunuluyor. Ünlü lüks otomobil satıcısı Tom Hartley Jnr tarafından satılan bu sıra dışı koleksiyon, birçok kişi …

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemesi başladı

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Araç sahipleri, 31 Temmuz 2025’e kadar ödemelerini e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi, bankalar, PTT ve vergi daireleri aracılığıyla yapabilecek.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.