SPK’dan kripto borsalarına yeni yükümlülükler

SPK’nın Yeni Düzenlemesiyle Kripto Platformlarına Resmi Denetim Şartı Getiriliyor

SPK’nın haftalık bülteninde yer alan duyuru ile birlikte kripto platformları faaliyet izni başvurusu yapmadan önce rezerv kanıtı denetimine tabi tutulacak. Bu denetimler, bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları aracılığıyla platformlarla her 3 aylık periyotta bir, en geç ilk ay içinde imzalanacak sözleşme çerçevesinde gerçekleştirilecek. Sözleşmeler tek tek ya da topluca yılın tüm denetim dönemlerini kapsayacak şekilde imzalanabilecek.

Bir kripto varlık platformu, aynı denetim şirketiyle en fazla 12 dönem boyunca rezerv kanıtı denetimi yaptırabilecek. Ayrıca bir sorumlu başdenetçi, aynı platform için art arda en fazla 4 dönem denetim raporu imzalayabilecek.

Platformlar, denetimle ilgili tüm kayıt, bilgi, belge ve sistemleri hazır bulundurmakla yükümlü olacak.

Denetim raporlarında kripto varlıkların listesi, müşterilere ait kripto varlıkların güncel değeri, kripto varlıkların bulundukları ağlar, saklama modeli ve erişim kontrolleri, cüzdan adresleri, müşterilere ait nakit bakiye bilgileri, platformun kendi kripto varlıkları ve nakit bakiyelerinin güncel değeri, saklama kuruluşları, banka hesap bilgileri gibi detaylar yer alacak.

Platformlarda bulunan likit rezervlerin tamamı denetim kapsamına alınacak ve sonuçlar ayrı bir başlık altında raporlanacak. Kripto varlıkların varlığı %100 olarak doğrulanacak.

Denetim tarihleri, bilgi sistemleri denetçisi tarafından belirlenecek ve platforma denetimden sadece bir gün önce bildirilecek. Denetçi, seçtiği iki rastgele tarihte müşteri varlıklarını dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere inceleme yapacak.

Doğruluk Kontrolü ve Raporlama Süreci

Denetçiler, platform tarafından bildirilen cüzdan adreslerinin doğruluğunu teyit edecek ve kullanılan yöntemleri raporlayacak.

Denetim raporu, sorumlu başdenetçi tarafından imzalandıktan sonra kesinlik kazanacak ve dönem sonundan sonra ilk 10 iş günü içinde platform yönetimine teslim edilecek. Yönetim tarafından onaylanan rapor, dönem sonundan sonraki 15 iş günü içinde SPK’ye iletilmeyecek.

Raporlar sadece platform yönetimi ve SPK ile paylaşılacak. Raporun giriş kısmında denetimin amacı, kapsamı, yöntemleri, tarihleri, denetçilerin iletişim bilgileri ve denetim sayısı gibi detaylar yer alacak.

Related Posts

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı

Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı

Ne hazine: Dünyanın en büyük McLaren koleksiyonu satışta

McLaren’in uzun süreli ortak sahibi ve yükselişindeki kilit figürlerden biri olan merhum Mansour Ojjeh’e ait otomobil koleksiyonu satışa sunuluyor. Ünlü lüks otomobil satıcısı Tom Hartley Jnr tarafından satılan bu sıra dışı koleksiyon, birçok kişi …

Araç sahipleri dikkat: MTV ikinci taksit ödemesi başladı

2025 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ikinci taksit ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Araç sahipleri, 31 Temmuz 2025’e kadar ödemelerini e-Devlet, Dijital Vergi Dairesi, bankalar, PTT ve vergi daireleri aracılığıyla yapabilecek.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.